Forum

Spontaniczne resety

[+] Twoje konto

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie

Wątek Forum > Porady > Sprzęt > Spontaniczne resety

Idź do strony:1
Ocena: (Ocen: 0)
Wypowiedzi 1 - 13 z 13
 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.31.71.*) |  
Wypowiedź dodana: 6 grudnia 2008, 00:00:30 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 6 grudnia 2008, 00:03:15 po raz 3-ci przez: Soul
« Opcje

Od dłuższego czasu (chyba od początku... to co było 2 lata temu już mi blednie w pamięci ;-)) dręczą mnie resety w najróżniejszych momentach. Wszystko wiesza się na sekundę i potem reset. Zupełnie bez znaczenia jest czy leci Prime i 3Dmark jednocześnie, czy też patrzę w nieruchomy kursor na pustym pulpicie. Częstotliwość jest bardzo różnorodna. Raz przez tydzień nic, a np. wczoraj pięć razy.

Jakiś czas temu zauktualizowałem BIOS, wgrałem poprawki dotyczące hibernacji i przynajmniej nie ma resetów podczas średnio co drugiego wznawiania systemu.

Sprawdzałem RAM za pomocą Goldmemory, kości razem, a nawet pojedyńczo. Nic nie wykazał.

Miernikiem sprawdzałem linię 12V. Mam jednak 3 linie 12V. Czy to obojętne, do której wtyczki podłączę miernik? Jeśli tak, to od włączenia kompa w ciągu kilkudziesięciu minut 12,21V wzrosło do 12,24 i tak zostało. Obciążenie nie robiło żadnej różnicy.

Macie może jakieś sugestie?

Konfig: Core 2 Duo E6300, Asus P5B Deluxe, 2GB GeIL Ultra 800MHz, Antec TruePower Trio 430W, WinXP Pro


Duszołap

 Gość REKLAMA Kopiuj nick (*->*)
Wypowiedź dodana: 6 grudnia 2008, 00:00:31

 Zarejestrowany, zwieszony Zonewelld Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 6 grudnia 2008, 13:00:56
« Opcje

Kiedyś miałem taką sytuację, pomogła wymiana zasilacza.
Choć trudno mi powiedzieć dokładnie, jak to zmierzyć i sprawdzić. Zgaduję, że nie możesz "wypożyczyć" żadnej zasiłki?


C2D 2.2GHz| FOXCONN P35A | 4x 1024MB Patriot 1066MHz | PALIT GeForce 8600GT | Amacrox Warrior 400W | Samsung SM940nw
___
There are only 10 types of people on the world: these who unterstand binary and these who don't...

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (83.2.108.*) |  
Wypowiedź dodana: 6 grudnia 2008, 18:57:21
« Opcje

+12V to raczej najmniej "szkodzące" napięcie (a linie faktycznie są dwie, rzadziej trzy). Dokonaj pomiarów na +5V i +3,3V oraz profilaktycznie +5VSB.

Wyłącz automatyczne uruchamianie ponowne Windowsa w razie błędów (znajdziesz we Właściwościach Mojego komputera) i jeśli pojawi się niebieski ekran - podaj informacje tam umieszczone.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.24.96.*) |  
Wypowiedź dodana: 6 grudnia 2008, 22:45:01
« Opcje

Dzieki :-) Moze uda mi się skombinować zasiłkę. Najpierw oczywiscie chcialbym jednak sam sprobowac dowiedziec sie czegoś.

Dzyszla, jak mam sprawdzić pozostałe napięcia miernikiem?

I jeszcze chciałbym się dowiedzieć, czy to obojętne, do której wtyczki podłączę miernik?


Duszołap

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (83.2.108.*) |  
Wypowiedź dodana: 6 grudnia 2008, 23:28:10
« Opcje

Najlepiej wszystkie napięcia sprawdzać na wtyczce przychodzącej do płyty głównej pomiędzy poszczególnymi kolorami kabli, a kablem czarnym bądź obudową komputera.
Często osobnymi liniami ponadto są:
- zasilanie procesora z wtyczki 2x12V
- wszystkie napięcia na wtyczkach MOLEX/SATA


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

 Zarejestrowany, zwieszony AlvinR Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.162.*) |  
Wypowiedź dodana: 7 grudnia 2008, 01:25:13
« Opcje

A tak wogóle - to jak tam z zasileniem z sieci 230V?
masz gniazdo 3 bolcowe czy 2?
jak 2 to może pomóc prostackie podłączenie obudowy kompa do kaloryfera

 Zarejestrowany, zwieszony G_no_M Mężczyzna Kopiuj nick (87.205.47.*) |  
Wypowiedź dodana: 7 grudnia 2008, 16:39:26
« Opcje

Uziemienie masz prawidłowe? Ja się ostatnio naszukałem, jak głupi, bo instalacja sprawna, gniazdko uziemione, a komp kopie. Przy telefonicznym wsparciu Szarego ( :piwo: ) znalazłem sprawcę - winnym okazał się być jeden z kabli zasilających.

Sprawdź miernikiem, czy nie masz gdzieś przerwy na uziemieniu.


GnoM

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.24.105.*) |  
Wypowiedź dodana: 8 grudnia 2008, 19:19:50
« Opcje

Sorry, ale nie bardzo wiem, jak mam sprawdzić napięcia we wtyczce włożonej w gniazdo.

Co do uziemienia, to nie mam kaloryfera i nie bardzo wiem, co dokładnie zrobić. Ale z tym nie ma problemu - mój tata jest elektrykiem. Kiedyś zakładał gdzieś nawet piorunochron, więc z pewnością coś doradzi :-D

Przez was upewniłem się, że moja znajomość sprzętu jest bardziej teoretyczna niż przypuszczałem. Zresztą, wszystko i tak wina zerowego poziomu fizyki w podstawówce jak i liceum ;-)


Duszołap

 Zarejestrowany, zwieszony AlvinR Mężczyzna Kopiuj nick (83.27.101.*) |  
Wypowiedź dodana: 8 grudnia 2008, 20:46:20
« Opcje

No to chyba mamy problem zdiagnozowany - brak uziemienia kompa.
Grafa lubi wtedy szaleć a to resetuje system.

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.24.105.*) |  
Wypowiedź dodana: 8 grudnia 2008, 22:56:01
« Opcje

Okazało się, że wszystkie gniazdka są uzerowane. To powinno wystarczyć. Jutro będę mógł sprawdzić miernikiem.


Duszołap

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (83.2.108.*) |  
Wypowiedź dodana: 10 grudnia 2008, 18:34:04
« Opcje

Mierniki zwykle psoiadają takie specyficzne końcówki pomiarowe w postaci szpil - bez problemu można je wetknąć we wtyczkę włożoną do gniazda i dokonać pomiaru (od góry)


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.24.101.*) |  
Wypowiedź dodana: 10 grudnia 2008, 20:21:08
« Opcje

Uziemienie sprawdzone, nie ma ładunków na obudowie.

Te szpile w tym mierniku są za grube, ale niedługo jakoś sprawdzę też napięcia.


Duszołap

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.10.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 grudnia 2008, 18:15:24 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 grudnia 2008, 18:24:52 po raz 1-wszy przez: Soul
« Opcje

Teraz było kilka dni przerwy.

Co ciekawe, od kilku dni nie włączałem Azureusa. Teraz włączyłem i po godzinie reset. Ale z pewnością nie jest to jedyna sytuacja w której komputer się resetuje.

*** Dodano o 18:24:52: *** (Autoscalanie)

No dobra, znalazłem, że to program netlimiter 2 pro. Pozbędę się go i zobaczymy.


Duszołap

 
Idź do strony:1

[+] Pokaż/odśwież listę czytających i monitorujących ten wątek

Podobne tematy:
Tytuł wątkuDziałWypowiedziWyświetleńOcenaOstatnia wypowiedź

Nowa wypowiedź

Nowa wypowiedź
Nie jesteś zalogowany; będziesz traktowany jako gość!
Zaloguj Zaloguj
Nick (gość): | Przepisz ten kod [?]: 2aa13:
Tekst:

 
* Wysyłając formularz wyrażasz zgodę na przetwarzanie przekazanych danych w zakresie wskazanym w Regulaminie

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie


Chcesz mieć też takie forum na swojej stronie? Napisz!

Strona istnieje od 25.01.2001
Ta strona używa plików Cookie.
Korzystając z niej wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych a zakresie podanym w Polityce Prywatności.
 
archive To tylko kopia strony wykonana przez robota internetowego! Aby wyświetlić aktualną zawartość przejdź do strony.

Optymalizowane dla przeglądarki Firefox
© Copyright 2001-2018 Dawid Najgiebauer. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ostatnia aktualizacja podstrony: 15.07.2018 16:27
Wszystkie czasy dla strefy czasowej: Europe/Warsaw