Forum

Problem z instalacja xp

[+] Twoje konto

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie

Wątek Forum > Porady > Oprogramowanie, systemy operacyjne > Problem z instalacja xp

Idź do strony:1
Ocena: (Ocen: 0)
Wypowiedzi 1 - 19 z 19
AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.229.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 października 2007, 15:13:08 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 12 października 2007, 15:23:58 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

Komp poskladany, kablegami porobione - chyba w maire rozsadnie i przejrzyscie - choc totalnie nieestetycznie. Zabrałem sie dzisiaj za instalacje xp.

Boot z plyty, komunikat "instalator sprawdzi teraz konfiguracje..." i po chwili czarny ekran. Dysk jakby pracował, czasem slychac cicha prace glowicy, kontrolka hdd swieci sie slabym swiatlem (albo magia albo plyta ma taki dzynks). I nic. Zostawilem go na dluzsza chwile - dalej nic. Poszperałem, wygrzebałem jakies plyty z xp po szwagrze (swego czasu zajmowal sie troche lapkami, sa recovery cd) - nic, dalej to samo - uszkodzony nosnik wiec wykluczam.

Plyta jest z sp1, ale ktores recovery cd jest z sp2 - ale niczego to dalej nie zmienia. Dysk chyba sprawny - przed sekunda zainstalwałem ubu 705 - nie było zadnych problemow(no, okno yblo za duze - ale dalej rade ;-)).

Mem test zapuscilem, chodzil niecale pol godziny - nie było problemow. Jakies pomysly? Uklad partycji taki, jak jakis czas temu ustalalismy w watku (zaraz bede zmieniał jeden magazyn na ntfs, na gry, bo sie ich uzbierało dosc sporo - ale to detal ;-) :-P)


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

 Gość REKLAMA Kopiuj nick (*->*)
Wypowiedź dodana: 12 października 2007, 15:13:09

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.118.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 października 2007, 15:31:02
« Opcje

Duszołap

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.229.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 października 2007, 16:00:46
« Opcje

Pogrzebie, opcji z raidem nie widzialem (plyta raid nie wspiera) - ale moglem przeoczyc.

Cos mi mowi - nie wiem dlaczego - ze jest cos nei tak z partycjami. Moze windowsowa nie moze byc na rozszerzonej? Moze boot powinien byc na fat32?


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (83.2.108.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 października 2007, 16:12:52
Za tą wypowiedź przyznano użytkownikowi punkt pożyteczności
« Opcje

A SATA? Jest emulacja PATA?


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.229.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 października 2007, 16:22:09 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 12 października 2007, 16:23:09 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

Problem chyba rozwiazamy :] pogrzebałem w nosie biosie, przestawilem tylko jakies drobne rzeczy(albo jedna - nie pomne) - i instalator ruszyl. Podejrzewam, ze pomoglo wylaczenie trybu sata II, tryb sata I ustawielem(albo samo sie ustawilo) w tryb kompatybilnosci - instalator ruszył. Dzieki :-)

edit: Red - grzebalem w biosie nie wiedzac o Twoim poscie. Od dawna znasz telepatie? ;-)


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (83.2.108.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 października 2007, 16:45:23
« Opcje

edit: Red - grzebalem w biosie nie wiedzac o Twoim poscie. Od dawna znasz telepatie? ;-)

To taka opcja Forum :-)


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.250.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 11:51:08 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 13 października 2007, 11:53:25 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

A jednak otwieramy. Zrodził sie kolejny problem - instalator nei widzi zadnego dysku. Dysk przestawiony w sata I zworka, plyta na sata I w tryb kompatybilnosci, instalka sterownikow z dyskietki(przygotowana na lekko walnietej dyskietce - ale same pliki zajmuja ~400kb; nie zglaszaja sie zadne problemy) - nic. Co wiecej - gparted spod ubu 6.12 nie znajduje urzadzenia, w ubu 7.05 tez - ok, czasami znajduje - ale to loteria. Wczesniej tego nei było :\.

Jakies pomysly ma ktos moze? A moze ustawic wsio raz jeszcze w tryb sata2 i od nowa robic partycje? Moze to cos da?


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.138.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 14:38:26
« Opcje

Masz dwa kontrolery? W mostku i zewnetrzny?


Duszołap

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.250.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 14:54:30
« Opcje

I tak i nie. SB zajmuje sie sata, zew zajmuje sie gniazdem ide i esata. Stery z plytki, z dzialu intel - powinno dzialac - nie dziala. Przelozylem pamieci do innego slotu i kabel w nastepne gniazdo - efekt jak na poczatku - sprawdzanie konfiguracji i nic. Coraz mniej mi sie to wszystko podoba :\. Pod reka mam niby dwa dyski ata - na upartego da sie zainstalowac windows na jednym z nich i ew potem grzebac dalej i probowac instalowac windows spod windowsa na sata. Da sie, prawda?


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.138.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 15:12:43 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 13 października 2007, 15:13:33 po raz 1-wszy przez: Soul
« Opcje

Ale oba nie dzialaja? Ani w mostku, ani ten drugi? BIOS widzi dysk pawidlowo z obu?


Duszołap

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.250.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 15:16:55
« Opcje

Bios zazwyczaj widzi, choc czasem ginie. Tylko windows ma problemy, linux nie mial - zainstalowało sie sprawnie i ok. Co prawda po tych kombinacjach z instalacja gparted nie zawsze widzi - ale to jzu szczegol. Irytujacy, bo irytujacy, ale szczegol. Bardzo prawdopodbne, ze po przestawieniu znow wszystkiego na sataII bedzie git.

Czy dziala ten od esata i ide - dziala, ata wykrywa ladnie, plyty dzialaja. Wpadlem teraz na pomysl z isntalacja dysku na esata - ale to gniazdo zewnetrzne i nie bardzo mam pomysl jak sensownie pusic ew potem kabel. Dziadostwo :\


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.138.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 15:26:52
« Opcje

Skoro raz widzi, a raz nie, to dziwne. Wymien kabel i docisnij wtyczke ;-) Jaka jest nazwa plyty? Bo zapomnialem.


Duszołap

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.250.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 15:38:34
« Opcje

foxconn p35a.

Kabel gitowy jest, revolteca 100cm. Wtyczki docisniete. Zazwyczaj widzi, czasem tylko nie widzi - pojecia nie mam dlaczego - to chyba po tych wygibasach ze sterownikami.


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.138.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 16:03:00 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 13 października 2007, 16:03:20 po raz 1-wszy przez: Soul
« Opcje

Aha, myslalem ze to sygnatura jest nieaktualna :-)

To ta? - nowy mostek południowy ICH9 (12 portów USB, 10 portów SATA (6x SATA + 4x eSATA)

http://www.pcfoster.pl/content/view/1996/87/


Duszołap

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.250.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 16:07:43
« Opcje

Tak, ale ma mostek ich8 (ich9 jest w bogatszej wersji tej plyty, bogatszej wlasnie w raid, firewire, dwa porty sata i chyba tyle - ale ta plyta jest chyab niedostepna w Polsce) :-)


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.138.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 16:09:40 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 13 października 2007, 16:10:40 po raz 1-wszy przez: Soul
« Opcje

ICH9 to nowosc. Ja mam jeszcze problemy z ICH8 - np SUSE nie widzi urzadzen ATA, bo ICH8 wcale nie obsluguje ATA ;-)

http://www.newegg.com/Product/ProductReview.aspx?Item=N82E16813186124
Typical ICH9R problems, same as every other board with that chip. Took a little head-scratching to properly sequence the installation of RAM and RAID-ed SATA drives and Win XP, but eventually got everything working perfectly.

*** Dodano o 16:10:40: *** (Autoscalanie)

Aha, spozniony ;-)


Duszołap

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (83.2.108.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 16:39:42
« Opcje

Generalnie jeśli instalowałeś w trybie kompatybilności, to tak musisz pozostawiać i nie dawać żadnych sterowników od SATA.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.250.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 18:16:13 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 13 października 2007, 18:30:19 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

Przy braku sterow tez niczego nie znajduje :-).

edit: plyta gparted niczego nie znajduje, gparted w ubu 6.12 tez, w 7.05 niby moge cos zrobic - ale okazuje sie, ze nie moge nic :\ nie dalo sie usunac niczego. Ustawilem nowa etykiete dysku - czyli niby partycji niet - ale przy probie stworzenia nowych okazuje sie, ze stare "sa podmontowane". Czyli generalnie cos spsułem :\. Jedyny plus, ze nie mam tam zadnych danych (poza ubu, ktory byl niby zainstalowany - ale pewnie i tak teraz juz go nie ma :\). Zostawiam to, ide poczytac plugawą gazete plujke i ogladac kreskowki - bo sie sfrustruje totalnie :\.


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

 Gość ericsson8 Kopiuj nick (10.0.0.*->83.16.4.*)
Wypowiedź dodana: 23 lipca 2008, 22:18:32 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 23 lipca 2008, 22:29:15 po raz 1-wszy przez: Dżyszla
« Opcje

Problem rozwiązany??? jesli nie to pomogę jak coś to pisac na ***@***.pl Pozdrawiam

Moderowane przez Dżyszla :

Jeśli chcesz pomóc, to na Forum!

 
Idź do strony:1

[+] Pokaż/odśwież listę czytających i monitorujących ten wątek

Podobne tematy:
Tytuł wątkuDziałWypowiedziWyświetleńOcenaOstatnia wypowiedź
Wątekinstalacja openSUSE
Jak robić partycje?
Porady / Oprogramowanie, systemy operacyjne8125 20.02.2009 12:14:39
WątekInstalacja naprawcza w Win7 Ultimate
Czy z poziomu instalatora można naprawić Windows 7?
Porady / Oprogramowanie, systemy operacyjne4688 5.07.2012 00:20:42
WątekProblem z DE PowerPack
Problem z Dekoder Elektronika PowerPack
Komentarze / Moje programy i teksty / Dekoder Elektronika2393 25.08.2008 23:14:38
WątekProblem z FFPorady / Oprogramowanie, systemy operacyjne5123 23.01.2008 19:39:50
Wątekproblem z myszaPorady / Sprzęt27532 6.09.2007 22:43:41

Nowa wypowiedź

Nowa wypowiedź
Nie jesteś zalogowany; będziesz traktowany jako gość!
Zaloguj Zaloguj
Nick (gość): | Przepisz ten kod [?]: cdfe8:
Tekst:

 
* Wysyłając formularz wyrażasz zgodę na przetwarzanie przekazanych danych w zakresie wskazanym w Regulaminie

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie


Chcesz mieć też takie forum na swojej stronie? Napisz!

Strona istnieje od 25.01.2001
Ta strona używa plików Cookie.
Korzystając z niej wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych a zakresie podanym w Polityce Prywatności.
 
archive To tylko kopia strony wykonana przez robota internetowego! Aby wyświetlić aktualną zawartość przejdź do strony.

Optymalizowane dla przeglądarki Firefox
© Copyright 2001-2018 Dawid Najgiebauer. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ostatnia aktualizacja podstrony: 15.07.2018 16:27
Wszystkie czasy dla strefy czasowej: Europe/Warsaw